Snabblån har tillstånd och följer lagen - Regler för smslån och snabblån

Regler för smslån och snabblån

För att få bedriva utlåningsverksamhet, alltså låna ut pengar till privatpersoner, så krävs tillstånd från Finansinspektionen. Dessa regler gäller även snabblån och smslån.

Det tog några år, men till slut så fick regeringen igenom sitt lagförslag om utlåningsverksamhet för snabblåneföretagen. Det blev nya regler för smslån och snabblån. Tidigare måste långivarna endast registrera sin låneverksamhet hos Finansinspektionen. Men nu så måste långivarna sedan 1 juli 2014 även ansöka och erhålla tillstånd innan de kör igång. De nya reglerna är till för att du som privatperson ska känna dig trygg då du ska låna pengar.

Smslån och snabblån som arbetar ärligt

Smslån och snabblån som arbetar ärligt

Finansinspektionen granskar snabblån

Lagändringen medförde även att Finansinspektionen numera har rätt att granska snabblåneföretagen och får utfärda straffavgifter till dem som inte sköter sin utlåningsverksamhet på rätt sätt.

Skillnaden mellan den tidigare registreringen och det numera kravet är att snabblån ska registrera sig. Det är främst för att Finansinspektionen inte har möjlighet att ingripa och agera om ett registrerat företag inte sköter sina kort rätt. Och den främsta uppgiften att hålla koll på att det inte rör sig om svarta, tvättade pengar och brottslig verksamhet.

Kraven för att inneha en utlåningsverksamhet framgår av paragraf (2004:297) om bank & och finansieringsrörelse och paragraf (2004:329) om bank- och finansieringsrörelse.

Kontrollera kreditgivaren

Ett utlåningsföretag som är registerat, ska rapportera löpande och granskas regelbundet. De kan fällas med böter om de missköter sig. Att ansöka om ett tillstånd är inte lätt och handläggningstiden är 5 månader så det gäller att vara ute i god tid.

Stöter du på ett smslåneföretag där bolaget är nyregistrerat och likså domänen så kan det finnas anledning att kolla upp om de har rätt att låna ut pengar, innan du tänker låna pengar.

Finansinspektionen har en varningslista där man kan se om ett låneföretag är svartlistat och Lånakuten har lista på alla godkända snabblån.

Mvh
Lånakuten