SMSLÅN - Enkelt som 1, 2, 3. Pengar på kontot inom 15 minuter!

Smslån

Smslån var den låneform som startade runt år 2006 och snabbt slog igenom som en stor diskussionsbomb i Sverige. Lånformen som ursprungligen startade i Finland exploderade fullständigt och plötligt ville ”alla” låna 3000 kr via sms. Numera finns inte längre smslån utan de snabbaste lånen vi har i Sverige är snabblån. Ett lån med högre belopp och längre återbetalningstid, men som ändå betalas ut snabbt.

Hur fungera sms-lån

Att låna via sms-lån var egentligen inga krångligheter, rättare sagt, det var FÖR enkelt.

  1. Starta mobiltelefonen
  2. Surfa in på en sida som erbjuder sms-lån, t.e.x. Eurolimit eller Creditstar
  3. Välj lånebelopp 1000, 2000 eller 3000 kr
  4. Fyll i mobilnummer och personnummer
  5. Klicka på ”Ansök” och få besked direkt på displayen
  6. Klart – Pengarna på kontot direkt eller inom 15 minuter

Så kunde en enkel låneansökan via mobiltelefon se ut för sms-lån.

Smslån är ett minne blott

Usch vad många som hatade smslån och då menar jag inte låntagarna, utan de som inte ”behövde” använda sig av tjänsten. De bestämde att smslån var den största skiten på jorden och svartmålade allt och alla som hade med smslån att göra. Hade man lånat pengar via smslån så berättade man det absolut inte för någon, men risk at bli omyndigförklarad och utdömd som dum i huvudet.

Nu finns inte smslån längre. Tjänsten försvann inte som önskat, utan växte och blev snabblån. Snabblån betydde större lånebelopp, signering via BankID istället för via sms, en krånglig inkomstdeklaration att fylla i vid ansökan och och möjlighet att åberopa ångerrätt för lånet (till skyhöga kostnader) Så var alla nöjda och glada. INTE.

Snabblån bort, bort, din dumma parasit

Nej snabblån var heller inte bra, utan exakt lika dåligt som sms-lån, tyckte de allra flesta. Så här kan vi inte ha det, den dumma parasiten som heter snabblån måste förbjudas, reglerna ändras och människorna omyndigförklaras ännu en gång. Det finns så många som inte har vett och förstånd om vad man gör och försätter sig i. Bort din dumma parasit – vi gör ett räntetak, så kanske dessa långivare slutar låna ut pengar via snabblån. Eehh… Vilka ska egentligen omyndigförklaras? Hm….

Snabblån, smslån, lån överhuvudtaget är inte en impulshandling, utan ett rop på hjälp

Man tar inte ett lån om man inte behöver lånet. Att göra en låneansökan är ett rop på hjälp. Man frågar långivaren om hjälp då man inte själv har råd eller möjlighet. Om ett smslån eller snabblån, tar 15 minuter eller 2 timmar att få in på kontot spelar ingen som helst roll. Man tar dessa små lån eftersom bankerna som lånar ut större belopp inte vill låna ut småsummor. Antingen för att inkomsten eller kredithistorian är för dålig, eller för att lånebeloppet är för litet. Och en bank som lånar ut ett stort belopp till dig, antingen en kredit utan säkerhet eller ett bolån, kommer ju att få tillbaka multum i ränta under den långa tiden lånet amorteras (flera år)

Ett litet lån kanske har en högre kostnad på en månad, men efter den månaden så är allt återbetalt. Det går inte att räkna ut årsräntan för ett smslån, eftersom man inte lånar pengarna ett år. DÅ skulle det bli dyrt. Men som långivarna för sms-lån gjorde, att de lånade ut t.e.x 1000 kr och tog för detta en ränta, avgift eller vad du nu vill kalla det, på 150 kr känns inte som den värsta grejen i världen. Att däremot ta ett bolån och betala 8.000 kr i ränta varje månad (ca 100.000 kr per år, känns däremot väldigt surt. Och är ändå räntan jättelåg)

Men det är tur att vi slipper smslån nu, för de finns inte längre. Nu bygger långivarna om sina produkter enligt lagändringen. Nu kommer istället årslån. Spännande! Och dyrt!