Varför lånar vi pengar?

I stort sett alla människor lånar pengar under sin livstid, oavsett om man från barndomen är fattig eller rik. Redan som tonåring tar vi studielån för att ha råd till försörjning, mat, studiematerial och boende under högskolestudierna. När studierna är slut och det är dags att stå på egna ben, med sitt första jobb så ansöker man ett lån för att köpa en lägenhet och bil att ta sig till jobbet med.Börjar livet med lån

När man lånar till en lägenhet så består lånet av dels ett bottenlån till låg ränta och dels ett topplån, vilket är ett så kallat ”blancolån”, alltså ett lån utan säkerhet. Ränta på topplånet är högre än bottenlånet och ligger vanligen på 6-10%.  Så börjar man sitt första arbete och måste avbetala på studielånet, billånet och de två lån ovan man har på lägenheten. Så man sitter då där i unga år som nyutbildad jurist, med 4 lån och avbetalningar.

Plötsligt dyker drömpartnern upp och man kanske blir oväntat gravid. Lägenheten blir då för liten och det är oundvikligt att köpa en villa. En större lägenhet är inte att tänka på, då lönen inte räcker till högre hyra. På grund av dålig konjunktur kanske lägenheten måste säljas till ett lägre pris och blir en förlustaffär vilket leder till att villalånet blir det 5-e lånet. Bilen och studielånet är fortfarande obetalt och lägenheten som såldes med förlust har en väsentligt summa kvar att avbetala på.

Åren går, barnet blir större och visar sig vara medfödd med en skada och ha speciella behov, vilket är både tidskrävande och en ekonomisk last. För att orka och hinna med går du ner i arbetstid till 50-75% med lägre inkomst som följd.

En dag uppstår en vattenläcka i badrummet, vilket visar sig att villaförsäkringen inte täcker! En renoveringskostnad om 50.000 kr blir oundviklig, men eftersom lönen och besparingarna inte räcker till så måste du ta ytterligare ett lån. Men nu säger bankerna nej. Du har redan 5 lån varav det ena lånet inbetalats för sent en gång, och hann gå till Kronofogden och genererade en betalningsanmärkning. Det hände under den tiden lillan blev rejält sjuk och hamnade på sjukhus i 6 veckor. Det fanns under den tiden inte tid och ork hinna med allt och en faktura missades i posthögen som växte under sjukhustiden.Varför lånar vi snabblån och smslån

Badrummet och toaletten går inte att använda förrän det renoverats och huset blir obeboeligt, men var hittar man 50.000 kr då banken säger nej. Snabblån har högre ränta än vanliga banker men lägre krav, kan bevilja lån med betalningsanmärkning och har snabb utbetalning. Värt ett försök och yes, det gick. 6-e lånet, varav ett snabblån och en betalningsanmärkning i portföljen.

Nu tycker flera att man är en värdelös människa. Att låna snabblån är fult, vedervärdigt, smutsigt och fattigt. Hur ska man göra när livet inte följer en den uppsatta planen. Kan man överleva helt utan lån och bör snabblån förbjudas? Ska den person med betalningsanmärkning inte få låna pengar av banken och bör kreditupplysningsregistren ändras så att en anmärkning stryks efter kortare tid än 3 år?