Snabblån till Inkasso förstör chansen att låna pengar

Inkasso förstör chansen att låna pengar

Svea inkasso tar UC som sänker kreditbetyget=Endast snabblån beviljar lån

Vi vill lyfta ett varningens finger för att låta en obetald skuld, oavsett vad det gäller och oavsett belopp, går till Svea inkasso. Och inkassot förstör chansen att låna pengar de närmsta 12 månaderna. Nu pratar vi om ”vanliga” lån som blancolån och bolån. (Då snabblån inte tar UC så påverkas inte möjligheten till att låna pengar till mindre summor via snabblån)

Kreditbetyg INNAN Svea Inkasso tog kreditupplysning
UC scoring: ”Mycket bra”

Årsinkomst: 453.000 kr
Nuvarande lån: Blancolån 63.000 kr
Saknar betalningsanmärkningar
Chans att låna pengar: Mycket bra

Kreditbetyg EFTER Svea Inkasso kreditupplysning
Skuld till Svea Inkasso, Adressändring 160 kr
UC Scoring: ”Mindre bra”

Årsinkomst: 453.000 kr
Nuvarande lån: Blancolån 63.000 kr
Saknar betalningsanmärkningar
Chans att låna pengar: Obefintlig

Kreditupplysning från inkasso ”värre” än betalningsanmärkning

Då man ansöker om ett lån tas en kreditupplysning. Ansöker man om bolån eller blancolån så tas upplysningen från företaget UC. Då registreras det i UC-s register och på kreditupplysningskopian att en upplysning på dig har gjorts. Varje upplysning som tas sänker det kreditbetyg som UC betygsätter varje person med och som ligger till grund för om man blir beviljad ett lån eller inte.

Poängen sätts tillsammans med andra faktorer som inkomst, betalningsanmärkningar, antalet lån och krediter, fastighetsinnehav, adressändringar, mm och ligger betyget under ”BRA” så är chansen att få lån inte stor.

Sänker kreditpoäng

Om man har betalningsanmärkningar så sänks poängen av förklarliga skäl då man anses som en slarver och därmed en kreditrisk i bankens ögon. Varje kreditupplysning som tas sänker rankingen lite men det många inte vet är att när en kreditupplysning hos UC tas från ett inkassobolag, något som heter ”blank förfrågan” så störtdyker rankingen hos UC och så gott som alla chanser till lån är så gott som bortblåsta.

Du kanske själv någon gång har ansökt om ett lån men fått avslag trots att du har en ”normal” inkomst och saknar betalningsanmärkningar, och står ovetandes om varför? Där kan du ha förklaringen.

Det kreditbetyget som hen hamnade i efter att Svea Inkasso tagit en kreditupplysning medförde att hen fick avslag på en ansökan om att låna pengar hos Lendo. Efter att hen ansökt om lån hos Lendo så registrerades dessutom ännu en kreditförfrågan, vilket gjorde att kreditbetyget föll litet till, närmare strecket för ”mindre bra”. Hen kan idag inte ansöka om ett lån någon annanstans än hos snabblån, vilka inte tar UC.

När och varför tar inkassobolagen en kreditupplysning?

I detta fall så hamnade en obetald faktura från Adressändring om 160 kr hos Svea Inkasso. Efter att ha varit bortrest så missades påminnelsen från Svea, varav inkassobolaget övervägde att lämna ärendet vidare till Kronofogden. Det är DÄR i det steget som upplysningen tas. Innan Svea skickar vidare till Kronofogden så tar de en upplysning från UC för att se om det finns chans till utmätning av tillgångar.

Dvs om man har en inkomst och tidigare betalningsanmärkningar. Ser det ut som att man har tillräckligt stor inkomst att kunna betala sin skuld om 160 kr så skickar Svea sedan ärendet vidare till Kronofogden och ökar på skulden med ytterligare 600 kr. För att undvika den sänkta kreditranken och ökade kostnader måste skulden således betalas INNAN Svea skickar ärendet till Kronofogden. Att brevet hamnar hos Kronofogden ger ingen betalningsanmärkning i sig, utan enbart en ytterligare uppmaning om att skulden ska betalas.

Det krävs ytterligare steg innan denna skulden blir en betalningsanmärkning, men det kvittar ju nästan nu, när den där kreditupplysningen från Svea ändå redan har förstört kreditbetyget i 12 månader framåt. Betalningsanmärkningar ligger kvar i 3 år så det bör dock undvikas, genom att betala skulden innan det genererar ett utslag hos Kronofogden.

Intrum Justitia, Prioritet Inkasso, snabblån mfl. tar inte UC.

Nu är det ju inte alla inkassobolag som använder UC vid ovan förfarande, faktum är att vi inte har hittat något annat inkassobolag än Svea som gör det. Övriga indrivningsbolag tar också en upplysning, men använder sig liksom snabblån och smslån av andra mindre kreditupplysningsbolag, vilka inte påverkar kreditbetyget.

Så hur ska man göra nu om han inte har råd att betala de 760 kr som skulden har vuxit till? Låt säga att han  blivit arbetslös, saknar inkomst och inte får ta ett lån hos banken? Ta ett snabblån eller låta skulden bli en betalningsanmärkning som ligger kvar i 3 år?

Är det bättre för den som inte har råd att betala en räkning till ett bolag som samarbetar med Svea, att ta ett smslån innan skulden hamnar hos Inkasso och därmed få ytterligare betaltid om 30-90 dagar eller låta skulden förfalla och förstöra sina chanser till en ny villa det närmsta året?

Vad tycker du? Vad tycker Svea Inkasso. Varför tar ni en UC?