Är snabblån något för alla? Lån behöver inte betyda att man är fattig

Är snabblån något för alla?

Det finns många frågor kring snabblån men kanske inte ofta svar. En av anledningarna är att många som lånar pengar skäms och inte vill prata om det. Så hur får man svar på sina tankar kring dessa omstridda lån? Jo, man frågar Lånakuten.

”Att använda snabblån behöver inte betyda att man är fattig och stamkund på Socialkontoret. Det finns faktiskt människor som uppskattar det enkla med lånet. Att bara behöva trycka några fåtal knapptryckningar på datorn eller mobilen och få pengar direkt in på kontot, istället för att ringa banken, fylla i milslånga ansökningsformulär och förklara sina utgifter och inkomster. Inkomma med lönebesked o.s.v kan kännas onödigt då man endast behöver låna några ynka kronor”

Varför heter det egentligen snabblån?

Anledningen till att det kallas snabblån, är tvärtemot vad många tror att man får pengar snabbt. Förvisso så går det snabbare att få pengarna på kontot än om man besöker banken, men det egentliga anledningen till att det heter snabblån beror faktiskt på att själva låneprocessen är snabb och enkel. Det går snabbt att fylla i en låneansökan då det inte krävs avancerad information. Det går snabbt att slutföra ansökan då den i en handvändning signeras med Bank-ID istället för ett påskrivet avtal som ska skickas in. Och det gör att det i slutändan även går snabbt att få pengarna till kontot = snabblån

Är det sant att jag kommer att få låna pengar fast jag har betalningsanmärkning?

Vissa långivare erbjuder lån med betalningsanmärkning. Detta innebär självfallet inte att lånet enbart är till för den som har betalningsanmärkningar. Det innebär heller inte att den som ansöker om ett lån med betalningsanmärkning automatisk blir beviljad.

Så här är det: Alla söker snabblån enligt samma kriterier. Det kan krävas en viss åldersgräns eller en viss inkomst för att bli beviljad lånet. Utöver grundkraven så säger många långivare nej till den som uppfyller grundkraven men har en betalningsanmärkning. Anledningen till detta är att betalningsanmärkningen är ett bevis på att du någon gång har struntat i att betala en faktura, medvetet eller på grund av ekonomisk obalans. Långivaren vill inte utsättas för en risk som innebär att de inte kommer att få sina pengar återbetalda i rätt tid, eftersom detta kan utsätta dem för en ekonomisk obalans.

Sedan så finns det långivare som godkänner lån med betalningsanmärkning. Men även dessa måste uppfylla grundkraven. Som en försäkring för att det finns en risk att lånet inte kommer att återbetalas i tid så tar dessa långivare ofta ut en lägre ränta, eller en extra avgift. Detta ska täcka upp den ekonomiska förlust som uppstår om låneinbetalningen blir försenad eller uteblir. Ett lån blir alltid återbetalat på ett eller annat vis. Oavsettt om det hamnar hos Inkasso och Kronofogden så ”försvinner” inte skulden utan ligger kvar och växer i räntekostnader år efter år, till den dagen Kronofogden hittat en inkomst eller egendom att utmäta för att återbetala skulden.

Hur stor är räntan för dessa snabblån hos Lånakuten?

Räntekostnaderna varierar kraftigt. Ena långivaren kan erbjuda lån med till 0% ränta, men istället ta ut en avgift och andra långivaren tar ut en effektiv ränta på flera tusen procent. Viktigt är att man kollar noga innan man signerar låneavtal.

Hur många snabblån kan man ta?

Man ska självklart inte ta fler snabblån än man kan hantera att återbetala men i praktiken så går det att ha ett lån hos vardera långivare så länge man uppfyller kriterierna för att få låna. Men att ansöka om 40 snabblån är inte att rekommendera. Behöver man så mycket pengar är det bättre att ansöka om ett privatlån där räntan blir lägre och lånebeloppen är upp till en halv miljon kronor utan säkerhet. Men det kräver som sagt mer av dig och din ekonomiska historia. Därav lånar många som har det ”sämre” ställt hos många fler långivare än vad man klarar av att hantera, istället för att ta ett större lån.