Snabblån blir årslån - Men nej, snabblånet försvinner knappast

Snabblån blir årslån

Snabblån kommer inte att försvinna, men smslån byter namn och ändrar villkoren (lite)

Du har säkert läst artiklarna om att snabblån kommer att försvinna till hösten. Är det sant, kommer alla snabba lån att tas bort från marknaden? Självklart inte. Det finns alltid sätt att kringgå regler. När regeringen ville stoppa smslån så bytte långivarna namn till snabblån och slutade marknadsföra att lånet skulle ansökas via sms. Istället blev det snabblån. Man kan tolka det på två sätt, antingen att lånet går snabbt att ansöka eller snabbt att få utbetalt på kontot. Välj själv vad du tycker passar in.

Från smslån till årslån

Från smslån till årslån

Låneföretagen för snabblån ändrar villkoren och kallar sig fortsättningsvis för Årslån

Vad innebär då detta för dig som låntagare att regeringen säger att snabblån kommer att förbjudas? Det är inte namnet snabblånet som försvinner, utan istället det upplägg som idag används. Den som brukar använda snabblån vet att man kan återbetala lånet inom 30 dagar. Lugnt, du kommer att kunna fortsätta låna pengar av sina favoritlångivare. Det finns idag ett 40-tal långivare som kallar sig för snabblån. Exempelvis Klickån och Thorn. De har redan börjat ändra i sina lånevillkor inför den stora dagen då snabblånet ska förbjudas. Vad blir då skillnaden? Jo, långivaren ändrar helt enkelt återbetalningstiden, gör den lite längre så att det inte blir ett snabblån utan ett årslån. Återbetalningstiden kommer att ligga på minst 61 dagar istället för 30 dagar och med möjlighet att lägga upp betalningen på år. Bättre eller sämre eller ingen skillnad för konsumenten?

Årslån ersätter smslån, men snabblån lever vidare

De regler som kommer att slå igenom har varit på förlag i många, många år, redan då snabblån hette smslån. Skillnaden för dig som lånar blir att du får lite längre tid på dig att återbetala lånet och att lånets kostnader inte får överstiga lånebeloppet. Det betyder att om du lånar 5000 kr så får det inte kosta mer än 5000 kr extra i ränta och kostnader. Det är ju nu faktiskt inte så vanligt att långivare har så höga kostnader. För 10 år sedan fanns det några oseriösa aktörer för smslån som tog ut hutlösa kostnader, men de försvann lika snabbt som de kom, på grund av för låg likviditet.

För att kringgå reglerna gör svenska långivare nu på samma sätt som de gjorde i Finland då reglerna ändrades där. De ökar återbetalningstiden till år istället för månad. Det betyder inte att du inte kan och får återbetala lånet efter en månad precis som idag. Långivaren specificerar i lånevillkoren och avtalet hur mycket det kommer att kosta att återbetala lånet om ett år och det är den summa du ska återbetala.

Kommer du att låna mindre pengar om långivaren säger att du får längre tid på dig att återbetala lånet eller är risken ännu större att hamna i fälla av lånemissbruk? Du kommer säkerligen kunna fortsätta låna utan uc, oavsett om långivaren väljer att kalla det för snabblån eller årslån.