Skulderna hos Kronofogden ökar » SNABBLÅN | LÅNA PENGAR UTAN UC | Ansök 500-150.000 kr

Skulderna hos Kronofogden ökar

Hushållens skulder har mer än fördubblats de senaste tre åren. Kronofogdens analytiker menar på att kreditprövningarna inte är tillräckligt bra och att den snabba ansökningsprocessen gör det svårt för långivarna att få koll på låntagarnas ekonomiska situation.

De senaste tre åren har svenskarnas konsumtionsskulder hos Kronofogden ökat kraftigt. Det visar siffror som DN fått ta del av. Analysen av hushållens skulder gäller så kallade blancolån, där både större privatlån och snabblån är inräknande. Även kreditköp och billån finns med i analysen.

Sifrorna gäller från det första halvåret 2017 till och med det första halvåret 2020. På bara dessa tre år har den sammanlagda skulden mer än fördubblats. Under 2017 var skulderna hos Kronofogden på omkring 1,1 miljarder kronor, numera är den drygt 2,6 miljarder kronor.

Förutom att den totala skulden växer blir även antalet lån fler och fler.

Kreditprövningarna är inte tillräckligt bra

Kronofogdens analytiker, Johan Krantz, tror att det finns flera anledningar till att hushållens skulder växer. Bland annat tror han inte att kreditprövningarna är tillräckligt bra vilket leder till att människor lånar mer än vad deras inkomster klarar av.

Att hela låneprocessen går så pass snabbt som den gör idag tror han även påverkar skulderna. Numera tar det inte mer än ett par minuter innan pengarna finns på låntagarens konto. Då hela ärendet sker automatiskt är det svårt för långivarna att se hur pass stora skulder en låntagare har. Om en låntagare dessutom tecknar flera lån på kort tid kan det ibland vara svår för systemen att hinna uppdateras.

Ett centralt skuldregister skulle kunna lösa problemet

Nuförtiden görs kreditupplysningarna av flera olika aktörer. Det gör det möjligt för låntagaren att själv påverka sina möjligheter att få lån. Om en låntagare vänder sig till Bisnode syns exempelvis inte tidigare upplysningar som gjort hos UC. På så vis kan en låntagares kreditvärdighet se bättre ut än den i själva verket är. Och därmed blir det lättare att beviljas ett lån.

För att lösa detta problem har Finansinspektionen föreslagit ett centralt skuldregister dit långivarna kan vända sig för att få en helhetsbild av en låntagares ekonomi. Ett sådant register skulle kunna motverka att fler hushåll drar på sig skulder de inte kan betala. Än så länge är det dock oklart om ett sådant register kommer att införas och i sådana fall när.