Så undviker du fällorna med konsumtionslån
Konsumtionslånen fortsätter att växa och aktörerna blir bara fler. Det innebär också stora prisskillnader långivarna emellan. Läs mer om hur du går tillväga för att undvika fällorna nästa gång du ska teckna ett lån.
Konsumtionslånen växer sig allt större och idag kommer nästan hälften av alla hushållens ränteutgifter från just konsumtionslån.
Enligt Finansinspektionen är de flesta konsumtionslån på strax över 110 000 kronor, men det är smålånen på under 10 000 kronor som står för den största ökningen. På bara 10 år har smålånen ökat från 4 miljarder kronor till mer än 50 miljarder kronor.
Denna utveckling kan dels förklaras av att kraven är lägre och att det finns goda möjligheter att låna utan UC. Dessutom har låga räntor under flera års tid möjliggjort för fler hushåll att låna pengar.
Kostnaderna för konsumtionslån har varit debatterade i många år. Lånetypen har kommit att bli omåttligt populär och kreditbeloppen ökar stadigt. Priserna för lånen varierar dock stort. Är du prismedveten finns möjlighet att göra stora besparingar.
Så undviker du fällorna när du tecknar ett konsumtionslån.
Var prismedveten och jämför långivarnas kostnader
De flesta långivarna sätter din ränta inom ett förbestämt räntespann. Vilken ränta du får beror dels på din kreditvärdighet, dels hur stort lån du ansöker om. Den effektiva räntan är alltid som högst inom mindre konsumtionslån och lägre ju större kreditbelopp du ansöker om.
Därtill skiljer sig räntekostnaderna mellan olika aktörer. Genom att jämföra långivarna med varandra och vara prismedveten kan du se till att hitta det billigaste lånet för dig.
Stirra dig inte blind på månadskostnaden
Lägg inte allt för stort fokus på månadskostnaden. Tecknar du ett konsumtionslån med lång återbetalningstid kommer det ha stor påverkan på lånets totala kostnad.
När du jämför långivarnas räntor är ett bra tips att fokusera på den effektiva räntan. Utöver själva räntan inkluderar den alla övriga avgifter, såsom startavgift, avi- och faktureringsavgifter.
Tänk på! Den effektiva räntan står angiven på årsbasis och kan således vara något missvisande om du tecknar ett lån med en kortare återbetalningstid än ett år.