Så får du pengarna att räcka längre i januari
Januari är känd som årets fattigaste månad. Är du en av många svenskar som har svårt att få ekonomin att gå ihop? Se hit för här kommer några tips på hur du får pengarna att räcka lite längre.
Efter jul och nyår har det ofta gått mycket pengar till både god mat och julklappar vilket kan göra det svårt att få ekonomin att gå ihop i januari. Därför kallas också januari just för årets fattigaste månad. Du är inte ensam om att känna såhär. Många svenskar upplever särskilt stora ekonomiska bekymmer i början av året.
Men även om det kan kännas tufft att klara sig på en mindre budget än vanligt är det inte omöjligt. Det finns många knep att ta till för att få pengarna att räcka januari ut.
Samla dina smålån och sänk dina räntekostnader
Har du flera smålån och krediter betalar du ofta onödigt höga räntekostnader varje månad. Ett bra tips kan då vara att i stället samla lånen i ett större privatlån med lägre ränta. På så vis kan du få ned dina räntekostnader varje månad och spara en hel del pengar. Ytterligare ett plus är att det blir lättare att hålla koll på dina utgifter med ett lån i stället för flera olika.
Var öppen om din situation med andra vuxna i din familj
Upplever du ekonomiska problem i början på året är det inget du ska dölja. Prata med andra vuxna i din närhet om hur din situation ser ut. Kanske kan du få hjälp att lösa dina problem. Det finns många sätt familjen kan hjälpa dig, exempelvis genom att erbjuda dig ett mindre lån eller att bjuda dig på mat.
Bara det faktum att din familj vet om hur du har det ekonomiskt kan ge dig en extra trygghet.
Planera din handling varje vecka
Om du inte planerat din handling tidigare är det dags att du gör det nu. Genom att åka till en stormarknad och handla för en eller ett par veckor i taget, i stället för att gå till affären flera gånger i veckan, finns pengar att spara. Stora matbutiker är i regel billigare än småbutiker. När du handlar flera gånger i veckan är det dessutom vanligt att det slinker ned några extra varor i matkassarna som gör totalkostnaden högre än nödvändigt.
Har du långt till mataffären slipper du även onödiga resekostnader som du annars måste betala om du åker till affären flera gånger i veckan.