År 2017 – Förslaget om räntetak klubbas igenom 2018 – vi tror utlåningen kommer att explodera och öka

Bakgrund: Den utredning som lade fram förslag om räntetak år 2015 godkänns och lagändringen träder i kraft juli 2018. Långivare får därefter inte ta ut en ränta högre än 40%. på referensräntan. Ett kostnadstak införs också, vilket innebär att kostnaden inklusive alla avgifter, inkasso, mm inte får överstiga lånet. Om man t.e.x lånar 3000 kr så får kostnaderna för lånet inte överstiga 3000 kr. Många lån som kallas snabblån ligger idag faktiskt redan under ränte och kostnadstaket.

Resultat av lagändring: I Finland infördes ett liknande ränte och kostnadstak för snabblån ifjol. Följden av detta blev INTE att utlåningen minskade, utan istället ÖKADE då långivarna ändrade villkoren för sina små korta lån till lån med längre uppläggningstid och därmed kunde ta ut en sammanlagd högre kostnad. Det är ju fortfarande ett snabblån, d.v.s. ett lån som går snabbt att ansöka och snabbt betalar ut pengarna till konot. Samma sak kommer att ske i Sverige.

Redan för några år sedan började snabblånen i Sverige att ”förbereda sig” och utökade sina lån från maxbelopp 5000 kr och återbetalningstid 30 dagar, till lånebelopp 10.000 kr-30.000 kr samt återbetalningstid upp till 24 månader. Idag finns det snabblån upp till 100.000 kr med återbetalningstid upp till 6 år. Det är de stora lånen med snabb utbetalningstid samma dag som lockar. Kostnaderna spelar mindre roll.

Vi lånar gärna större belopp, utmaningen är att bli beviljat NÅGOT lån överhuvudtaget

Det är inte många som lånar enstaka tusenlappar längre. Den klientel som nyttjar snabblån vill låna så mycket som möjligt. Det är ju ofta den som fått nej av bankerna vilka tar UC, och istället vänder sig till en långivare som tar en annan typ av kreditupplysning. Om man väl får chansen till ett beviljat lån och erbjuds , t.e.x med betalningsanmärkning att låna 30.000 kr istället för 3.000 kr så är detta mycket mer åtråvärt. Att utlåningstiden förlängs på avtalet betyder inte att man inte kan låna pengarna under en kortare tid om man så vill. Skillnaden är bara att kostnaderna och räntan istället blir HÖGRE än tidigare på grund av längre återbetalningstid och skulderna som går till Kronofogden snarare kommer att öka.

Den som söker snabblån bryr sig minst av allt om vad kostnaden för lånet är. Det viktiga är faktiskt att hitta ett lån som beviljar något lån överhuvudtaget, då bankerna sagt nej.

Sedan så är det långt ifrån alla snabblån som redan idag ligger på skyhöga räntor om tusentals procent. Snarare tvärtom. De enstaka oseriösa smslån-bolagen kommer säkerligen att försvinna, men det tackar de flesta andra låneföretagen för. Lånakuten marknadsför inget av de låneföretag som räknas som ”oseriösa”.

Tidigare års lagändringar och effekter av dessa.