Nya lagar för snabblån införs 2018

Blir det slutet för snabblån? Snarare tvärtom

Snabblån, eller smslån som det då hette startade i Sverige i årsskiftet 2006/2007. Det hade då redan funnit i Finland ett bra tag. Mycket har hänt med denna låneform sedan starten och varje år har det lagts fram nya förslag på lagar som ska förhindra folk att skuldsätta sig med lån. Trots nya lagar för snabblån lånar vi mer och mer och mer. År 2018 införs ytterligare en ny lag för de små lånen. Kommer detta att bli slutet? Snarare tvärtom. Vi kommer troligtvis att låna mycket mer pengar än tidigare.

År 2007 – Förslag – Införa ångervecka

Bakgrund: Att ta ett smslån går snabbt och enkelt. Genom några sms så kunde man ansöka och godkänna lånet och få det utbetalt till kontot inom 15 minuter. Några mindre seriösa kreditgivare brydde sig inte om att ta kreditupplysning och de flesta blev beviljade lån, oavsett inkomst och kredithistorik. De oseriösa långivarna, vilket för övrigt inte blev långlivade på marknaden, skapade smslånet ett dåligt rykte.
Lånebelopp: 100-3000 kr

Åtgärd:
Fel tyckte regeringen och lade fram förslag om att

  • Kreditupplysning måste tas
  • Ångervecka skulle införas

Resultat av lagändring: Det här med kreditupplysning har de seriösa långivarna alltid tagit (de som än idag, 10 år senare lever kvar). Varifrån långivarna tar sin kreditupplysning finns inte reglerat och smslångivarna tar sina upplysningar från alla bolag utom UC. Ångervecka införs. Långivarna ger kunden rätt att ångra ett lån, till en viss kostnad, beroende på hur många dagar man ångrar sig efter att lånet är utbetalt. Kostnaden blir nästintill densamma som det kostar att låna summan i 30 dagar. Lånar man igen så gäller därefter inte rätten till ångervecka. Alla stora aktörer på marknaden lever vidare.

Antal smslån till Kronofogden: 25 400 st

År 2008 –  Förslag: Längre handläggningstid/Utbetalningstid

Bakgrund: När man ansökt och blivit beviljat ett lån så damp pengarna in på kontot några minuter senare. Långivarna lanserade lånen som bra om man stod i krogkön och behövde påfyllning på kortet eller behövde göra ett akut inköp.
Lånebelopp: 500-5000 kr

Åtgärd: Fel tyckte regeringen och lade fram förslag om att

  • Smslån inte får betalas ut direkt, så att låntagaren inte ska ta förhastade snabba beslut om att låna pengar

Resultat av lagändring: Storbankerna vilka ser smslån som konkurrenter hakar på regeringens förslag och begränsar möjligheten att skicka pengar till kunderna direkt. Swedbank stoppade till en början helt alla överföringar från långivare vilka avsåg smslån att gå via deras bank. Övriga banker införde vanliga överföringstider mellan olika banker, d.v.s att om ett smslån skickades från långivaren med destination låntagares bank, för kl. 13 så var pengarna mottagaren tillhanda senast kl. 17. Skickades pengarna efter kl. 13 eller under en helg så ankom pengarna dagen efter. Detta tillämpas ännu idag med undantag för Nordea vilka överför pengarna direkt, i det fall att kunden och långivarn har samma avsänder/mottagarbank. Långivarna höjde sina maxbelopp från 3000 kr till 5000 kr.

Antal smslån till Kronofogden: 35 800 st

År 2009 – Trots skärpning i lagen – Utlåningen ökar

Inga ytterligare lagar genomförs

Antal smslån till Kronofogden: 46 500 st

År 2010 – Låneföretag måste registreras hos Finansinspektionen

Bakgrund: Alla företag som bedriver utlåningsverksamhet måste registreras hos Finansinspektionen. Snabblån som smslån numera allt oftare börjar kallas (då det inte längre går att ansöka via sms) tvingas stå under FI-s översyn. Dock är reglerna för de små lånen med låga belopp inte så hårda som för banklån och det enda som krävs är en registrering.

Resultat av lagändring: Några av de små aktörerna vilka inte vill registrera sig hos Finansinspektionen och betala den avgift detta medför, försvinner från marknaden. De stora, seriösa snabblåneföretagen fortsätter att växa.

Smslån omsätter 2010: 90 470 000 kr

År 2011 – Räntor måste förtydligas och ångerfrist 14 dagar

Bakgrund: Vi är nu inne på snabblånens 5-e år. I lika många år har regeringen försökt ändra konsumentkreditlagarna för att bli av med snabblånen på svenska marknaden. År 2011 läggs förslag fram om att den effektiva räntan tydligt måste framgå, redan innan ansökan. Ångerveckan ska förångas till två veckor.

Resultat av lagändring: Långivarnas hemsidor blir tydligare och räntor och kostnader för lånen visas tydligt. Effekt på förminskad utlåning? Ingen. Långivarna fortsätter att öka sin omsättning och vinst.

7 största smslån företagen omsätter 2011: 109 050 000 kr

År 2012 – 7 största snabblån företagen omsätter 212 355 000 kr

År 2013 – 7 största snabblån företagen omsätter 306 667 000 kr

År 2014 – Finansinspektionen får nu även granska tillstånden för utlåning

7 största smslån företagen omsätter 2014: 360 093 000 kr

År 2015 – Utredning tillsätts för att se över nya lagar och räntetak för smslån

Bakgrund: Riksdagsledamot Johan Löfstrand föreslår ett räntetak om 40% för lån. Förslaget beräknas gå igenom år 2018

7 största smslån företagen omsätter 2014: 439 521 000 kr

År 2017 – Förslaget om räntetak klubbas igenom 2018 – vi tror utlåningen kommer att explodera och öka.

Läs om den nya lagen för snabblån år 2018