Kreditförfrågningar sänker din scoring när du ska låna pengar

Kreditförfrågningar sänker din scoring

Att låna pengar är svårt med lågt kreditbetyg.

Kreditförfrågningar sänker din scoring. Alla känner inte till det och många skakar på huvudet och rynkar på näsan när man pratar om det. Men det är så, att för många kreditförfrågningar kan ställa till med oreda när man ska låna pengar. Det är faktiskt sant.

Varje gång en kreditupplysning från UC tas av någon, oavsett om det är en bank, inkassobolag eller inköp så genereras en omfrågandekopia. Den skickas hem till dig i brevlådan. Samtidigt så registeras även denna omfrågning som en kreditförfrågan i UC-s register och lagras i 12 månader.

Blank kreditförfrågning är illa

Nu är det inte så att den som tar en UC på dig ser varenda kreditförfrågan. Man kan se antalet och ifall att den är ”blank” eller ”bank” och den bidrar till att dra ner den scoringpoäng, som UC skapar och delger banken vid en förfrågan på dig.

En ”blank” förfrågan är det värsta man kan få, den skapas då ett inkassobolag tar en kreditupplysning. Det är numera brukligt, då ett ärende hos Inkasso inte har betalats. Detta för att avgöra om du ska bli föremål för ansökan om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten.

Svea Inkasso tar UC vid sina förfrågningar, Intrum Justitia använder sig av andra kreditupplysningsföretag.

En ”blank” kreditförfrågan är värre än en betalningsanmärkning

Det låter konstig men är faktiskt så att en ”blank” kreditförfrågan kan sänka scoringen mer än en betalningsanmärkning. Om vi återgår till det med kreditförfrågningar, så finns det ingen riktlinjer för hur många förfrågningar som krävs innan banken säger nej till ett lån.

Det vill säga, då UC-s scoring nått i botten men runt 3 stycken förfrågningar under en 12-månadersperiod hissar en röd varningsflagg och börjar ställa till med problem vid låneansökan.

Du kanske sitter där med en hög inkomst, inte har några betalningsanmärkningar och har ansökt om ett lån hos Swedbank men fått nej och fattar ingenting.

Kanske du ansökt om lånelöften några månader tidigare hos ett flertal banker, eller haft en faktura som betalades alldeles för sent som gick vidare till Inkasso? Där har du svaret.

I lånforum kan man ofta läsa om frustrerade människor som klagar på lån som är ”svåra att få” och som anser att deras förutsättningar för lån borde räcka. De vet oftast inte att kreditförfrågningarna spelar en så stor roll i låneprocessen. Det finns inget sätt att bli av med dessa förfrågningar annat än att snällt vänta ut dem.

De ligger i registret i 12 månader efter en lagändring år  2010. Innan dess var det 24 månader som gällde. Då snabblån och lån utan UC inte tar UC så påverkas inte din UC-scoring då du ansöker om sådana lån.

Skuldsaldo=Inget lån, inte ens snabblån

Skuldrådgivning snabblån

Skuldrådgivning snabblån

Vi kan konstatera att det finns en lån för nästan alla, oavsett inkomst, betalningsanmärkningar och ekonomisk bakgrund men det finns inga lån att få för den som har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden. Ett skuldsaldo skapar en betalningsanmärkning, vilket kan godkännas, men så länge skulden som skapade anmärkningen är obetald så finns det inga långivare som vill hjälpa dig. Så att ansöka om ett lån för att betala en skuld hos Kronofogden är ingen ide.

Det går dock att ansöka om lån för att betala andra lån och skulder, så kallade samlingslån, men det förutsätter att skuldsaldot hos KF är noll. Snabblån tar inte UC så när man lånar pengar där har UC-scoren ingen betydelse dessa kreditförfrågningar sänker inte din scoring.