Jämför räntan på snabblånet - Vilket lån har lägst ränta

Jämför räntan

Jämför ränta snabblån

Det är kraftigt varierande räntor inom lånebranschen.
Snabblån och smslån är kända för att ta ut skyhöga räntor upp till flera tusen procent talas det om, och visst kan räntan verka hög om man jämför med vanliga bankräntor och bolåneräntor. Det man bör tänka på när man avser låna pengar och jämför räntan så är det inte bara det procentuella beloppet, utan också lånets längd och syfte, samt låntagarens ekonomiska förutsättningar. Här nedan har vi jämfört effektiv ränta på smslån utan UC

Effektiva räntor snabblån

Snabblån utan UC Maxbelopp Återbetalas Min Eff Ränta Om Räntan
CASH2YOU
Snabblån med betalningsanmärkning
20 000 kr 60 månader 33,4% Billigare än 40% av övriga snabblån!
EVERYDAYPLUS
Nytt snabblån
15 000 kr 3 månader 99,83% Billigare än 20% av öviga snabblån
FERRATUM
Lån med betalningsanmärkning
12 000 kr 3 månader 0% Lägsta ränta! Billigare än 100% än andra snabblån!
MONETTI
Populärt smslån
20 000 kr 10 månader 290% Biligare än 0% av övriga snabblån
KLICKLÅN
Nytt snabblån
40 000 kr 60 månader 9,9% Billigare än 30% av övriga snabblån
LEASY
Storfavorit inom snabblån
100 000 kr 60 månader 9,9% Billigare än 30% av övriga snabblån
MEDDELANDELÅN
Lån med betalningsanmärkning
10 000 kr 3 månader 216% Billigare än 10% av övriga snabblån
ONEA
Lån med betalningsanmärkning
25 000 kr 2 månader 62% Billigare än 30% av övriga snabblån
MODUS FINANS 50 000 kr 78 månader 12% Billigare än N/A% av övriga snabblån
VIVUS
Lån med betalningsanmärkning
14 000 kr 1 månader 0% Lägsta ränta! Billigare än 100% än andra snabblån!

Snabblån till olika ränta

En låntagare som ansöker om att låna pengar till ett bolån, ett lån som löper under väldigt många år vill såklart ha en så pass låg ränta som möjligt, då det är ett lån som man ska leva med hela livet. Förutom hushållskostnader, el, vatten, avlopp, mat och kläder så ska pengarna räcka till att betala ränta och amortering varje månad, kanske livet ut. Då är det självfallet viktigt att man lånar pengar till så låg effektiv ränta är som möjligt.
Idag september år 2014, ligger bolåneräntorna för att låna pengar, på runt 2,42% för ett obundet bolån och 3,05% om man binder lånet i 5 år. Bankernas ränta styrs av Riksbankens reproränta och ändras med jämna mellanrum. År 2009 låg bolåneräntan på över 6% så den får anses som väldigt låg just nu.

Reproränta

Riksbanken styr reproräntan och det är den räntesats som bankerna får låna pengar av Riksbanken. När din bank lånar ut pengar till kunden gör den ett påslag för att täcka sina egna kostnader och gå med vinst. Det går att förhandla med banken om räntan när man avser ta ett lån, men aldrig lägre än vad reproräntan ligger på, vilket är naturligt, då banken som vilket företag som helst inte vill gå med förlust. Är man en storkund hos banken och kanske har många andra lån och tjänster eller ett stort sparkapital så är det lättare att få ner lånet till en lägre ränta.

Låna pengar med Privatlån vs Bolån

Ett bolån har lägre ränta än ett privatlån, lån utan säkerhet. Anledningarna är flera, dels så har banken ingen garanti/säkerhet när man lånar pengar med ett blancolån mer än din villiga betalningsförmåga och lön. Vid bolån så sätter man huset, villan, sommarstugan eller lägenheten som pant med ett skuldebrev vilket utgör bankens säkerhet. Missköter man betalningarna på lånet så kan banken kräva att fastigheten säljs för att täcka upp återbetalningen av lånet.

Då ett privatlån inte tar någon säkerhet eller borgen så sätts istället en högre ränta, vilket blir som en säkerhet för banken om amorteringarna inte kan betalas. Räntan på att låna pengar med privatlån ligger idag september 2014 på 5-6% vilken även det får ses som relativt “lågt” om man jämför med tidigare år.

Snabblån vs privatlån

När det kommer till snabblån utan UC och så kallade smslån så varierar räntan kraftigt mellan de olika snabblåneföretagen. Om man ser till snabblånet hos Monetti om 3000 kronor ger det en nominell ränta om 49% och effektiv ränta om 590%. Den totala kostnaden att återbetala om man lånar 3000 kronor i 30 dagar blir 516 kronor. Nu är dock hela summan inte en räntekostnad då det även ingår en uppläggningsavgift om 350 kr och aviavgift om 45 kr, en kostnad som alltid även tillräknas bolån och blancolån. Den totala räntekostnaden blir således 121 kr. Är detta dyrt kan man fråga sig? Ockerpriser säger några, acceptabelt säger andra. Ansöker man om ett blancolån så går det inte att låna så små belopp, vilket är en punkt att ta i beaktande. Vanligtvis håller sig bankerna på en lägstanivå om 10.000 kr med undantag för Lendo och Freedom Finance, vilka är låneförmedlare och kan skaka fram blancolån från 5000 kronor. Vid upplägg om ett blancolån hos ex. Swedbank så tillkommer en uppläggningsavgift om 650 kr och aviavgift på 45 kr. Krediträntan ligger på mellan 4,47%-9,45% och bestäms individuellt vilket betyder att ju sämre återbetalningsförmåga och ekonomisk historia, desto högre ränta.

Vid ansökan om lån hos Swedbank så går det inte att låna mindre än 30.000 kr och lägsta återbetalningstid är 1 år/12 månader. Om man inte behöver låna mer än 3000 kr  i några veckors tid så känns det nog lite överkurs att stappla till banken och lägga upp ett så stort lån under såpass lång tid.

Det är just det här med återbetalningstiden som smslåneföretagen har gjort sig en marknad på. Ett smslån återbetalas vanligtvis inom 30 dagar, men går att lägga upp på upp till 90 dagar om det rör sig om större belopp upp till 20.000 kr.

Även om ett snabblån kan verka dyrt vid en snabb överblick så får man tänka efter ifall att det är värt en kostnad på som här, 516 kronor hos Folkia, för att kunna betala den där förfallna räkningen eller hyran. Jämför med inkasso och Kronofogdens kostnader ifall att man inte betalar alls. Inkassoavgiften är oftast 160 kronor och Kronofogdens avgift från 800 kronor.

Nu är det ju inte samma avgifter hos alla snabblånebolag, några är billigare, andra dyrare