Jämför bolån rörlig ränta 3 mån

  • 15% kontantinsats
  • Låna 85% av marknadsvärdet
  • Amorteringskrav: Lånedelen över 70% amorteras i 15 år

Fördelen med rörlig bolåneränta är att när räntan faller så minskar kostnaden och vice versa. Du binder inte upp dig och kan själv välja amorteringbelopp var tredje månad.

Bolån Övriga bolåneprodukter Bindningstid Ränta Jämför
ICA BANK Handpenningslån, Överbryggningslån, Topplån Rörlig ränta 2,15% Billigare än 100% av övriga bolån.Uppdaterad 2014-10-30
LÄNSFÖRSÄKRINGAR Låna på befintlig bostad, byggnadskredit Rörlig ränta 2,20% Billigare än 60% av övriga bolån.Uppdaterad 2014-10-30
NORDEA Byggnadskredit, Boflex Pension, Bolån med räntetak Rörlig ränta 2,21% Billigare än 40% av övriga bolån.Uppdaterad 2014-10-30
SEB Första bolånet, Bolån 60+, Byggnadslån Rörlig ränta 2,22% Billigare än 0% av övriga bolån.Uppdaterad 2014-10-30
SWEDBANK Handpenningslån, Byggnadslån, Nyproduktionslån, Överbryggningslån, Energilån, Seniorlån, Fritidshuslån Rörlig ränta 2,22% Billigare än 0% av övriga bolån.Uppdaterad 2014-10-30

Dags för att låna pengar – Bolån

Någon gång kommer säkert den dagen då det är dags att lämna lägenheten för att låna pengar till att köpa sig ett hus. Du har hört vännerna prata om bolåneräntor, fast ränta, rörlig ränta, amorteringar, bottenlån, topplån och räntetak.

Att låna pengar och sätta sig in i bolånedjungeln kan verka krångligt, men det behöver inte vara det. Reglerna för bolån sätts av staten och idag gäller samma regler för alla banker vad gäller kontantinsatser och amorteringskrav.

Max 85% bottenlån vid bolån

Hösten år 2010 sattes en regel om bottenlån vilket innebär att banken inte längre får ge ut bottenlån på hela beloppet. Bottenlånet är det lån som du tar med huset som säkerhet (via pantbrev) och det lån som omfattas av bolåneräntan beskriven ovan. I dagsläget får man som högst låna pengar med ett bottenlån på 85% av husets marknadsvärde. Marknadsvärdet är det belopp som du betalar för huset.

Topplån

Innan man bestämmer sig för låna pengar till att köpa en egen bostad så krävs att man har pengar sparade till dels handpenning och dels till det belopp som inte täcks av bottenlånet. Banken förutsätter att du åtminstone har egen kontantinsats till handpenning, pantbrev och lagfartsavgift, men kan bevilja topplån för att täcka de övriga kostnaderna. Topplånet är egentligen ett vanligt blancolån, ett lån utan säkerhet med en högre ränta än bottenlånet. Till skillnad mot bottenlånet så måste topplån alltid amorteras.

Amorteringsfritt när du lånar under 70%

En del av de nya bolånereglerna är att ett bottenlån som överstiger 70% numera måste amorteras på max 15 år. Nu har vi den förmånen att ha låga räntor år 2014 och man bör då passa på att amortera så mycket man kan för att minska lånebeloppet inför den dagen räntan höjs igen. Helst om man har lånat stora summor pengar.

Låna pengar till bostadsköp kräver buffert

Som du förstår så krävs det en del sparade pengar och en god ekonomi för att kunna låna pengar till att köpa en bostad.
Du behöver

  • Handpenning
  • Kontanter till Pantbrev & Lagfartsansökan
  • Ha inkomst för att betala ränta (+ev amortering) på bottenlån
  • Pengar till ränta och amortering på Topplånet (f.n. ca 5%)
  • Buffert för hushållets övriga kostnader såsom, vattten, avlopp, sopor, el, villaförsäkring.

Om du har funderat på att skippa villaförsäkringen så kan vi nämna att banken kräver att huset är försäkrat, det är ju faktiskt banken som äger huset så länge du har intecknat lån på det.