Bindningstid när du lånar pengar

Vad är bindningstid

BindningstidBindningstid är den tid som man enligt avtal är bunden till. En bindningstid kan gälla på t.e.x telefonabbonemang, bredband eller snabblån och lån och innebär att man under den tiden, varje månad är skyldig att betala/avbetala ett visst belopp.

Häva bindningstid

Det går ibland att häva avtalet under bindningstiden, men då kostar det extra pengar. Det är inte alltid det går att häva avtalet. Låneavtal går att häva/avsluta i förtid, genom att man betalar av hela lånebeloppet med dess räntor och kostnader. Telefon-abbonemang kan vara svårare. Oftast har du i samband med att du tecknat avtal med bindningstid fått ett specialerbjudande, t.e.x gratis månader eller lägre pris och eftersom du utnyttjat detta gäller bindningstiden till fullo.

Exempel på bindningstid för lån hos Bank Norwegian:

Du lånar 65.000 kr och väljer en bindningstid på 5 år, dvs 60 månader. Under tiden bindningstiden för avtalet pågår så avbetalar du 1531 kronor varje månad. för varje månad så minskar skulden till Bank Norwegian. Efter 5 år är skulden till fullo betald och du har då betalat totalt 91.866 kr. Mellanskillnaden på 91.866 kr och lånebeloppet 65.000 utgör ränta och kostnader för att du har fått låna pengarna.