Aktuella låneräntor - Har du koll på din låneränta?

Aktuella låneräntor

Har du koll på din låneränta?

Drömmer du om ett lån med låg ränta? De flesta människor har ett eller flera lån i olika former. Du har säkert både ett bolån och ett topplån, så kallat blancolån. Kanske till och med ett snabblån. Men har du koll på hur din låneränta rör sig upp och ner?

Om du har ett lån utan bindningstid så följer låneräntan och tillika det belopp du ska betala varje månad, den aktuella räntekursen. Räntans kurs följer reporäntan och sätts individuellt från bank till bank. Bolån med lång bindningstid har oftast lägre ränta än lån utan de obundna lånen.

Låsa låneräntan

Låste du din låneränta då den var väldigt låg kan du skatta dig lycklig. Har du däremot lånat pengar med ett obundet lån så gäller det att ha is i magen och titta till räntekurserna då och då. De obundna lånen brukar gå att binda med 3 månaders intervaller.

Dagsaktuella snitträntorna hos svenska banker

Bank

Typ av lån

3 månader

12 månader

24 månader

Nordea Bolån 1,99% 2,02% 2,03%
Swedbank Bolån 2,05% 2,05% 2,05%
SBAB Bolån 1,59% 1,59% 1,74%
Bank Norwegian Privatlån fr. 6,99% fr. 6,99% fr. 6,99%
Nordiclån Snabblån fr. 7,92% fr. 7,92% fr. 7,92%
Aasa Privatlån 29,9% 29,9% 29,9%
Modus Finans Snabblån fr. 9,84% fr. 9,84% fr. 9,84%

Snabblån är högre risk för långivaren och kostar mer

Som du ser i tabellen ovan så är det mycket dyrare med snabblån än privatlån och därefter är klivet ner till bolån väldigt lång. Bolånen är klart billigast, vilket faller naturligt. Vid husköp har banken din bostad som säkerhet och vid snabblån där kraven för att låna är mindre och ingen säkerhet krävs, så är räntan högre för att väga upp eventuella risker med att du kanske inte fullföljer och återbetalar ditt lån.

Att binda lånet på en längre eller kortare tid påverkar räntan. Om du väljer ett obundet lån, så kan detta ändras, fyrnyas, bindas var tredje månad. Obundet lån när det gäller bolån, kallas även för 3-månaderslån.

Mer om låneränta